26.8.10

Leonora Carrington... la temptació de volar.

Leonora Carrington va néixer a Chorley, Lancashire, Anglaterra, el 6 d’abril de 1917, provinent d’una familia rica amb negocis tèxtils. L’any 1936 entra en l’acadèmia d’art del pintor Amédée Ozenfant. Un any més tard coneix,  en Londres, al pintor surrealista Max Ernst. Inicien una relació amorosa, ell tenia 46 anys, ella 19. Era una joveneta molt bonica i ell era un intel•lectual seductor i amb una llum especial. Segons diuen sempre estava somrient...

De la mà d’Ernst coneix el grup dels surrealistes. En 1939 Max Ernst és apressat pels nazis i Leonora ha de fugir. Primer a Espanya (on té una crisi nerviosa i és ingressada en l’hospital psiquiàtric de Santander) i després a Lisboa. Es casa amb l’escriptor mexica Renato Leduc i marxa cap a Nova York. En 1942 viatja a Mèxic. Un any més tard es divorcia i coneix al fotògraf hongarès Emérico Chiki Weiz, amb qui es casarà i viurà 61 anys. Té dos fills, Gabriel i Pablo. Pinta i exposa, i escriu. Actualment segueix vivint a Mèxic. 
 La seva obra està plena d’imatges fantàstiques i d’animals i de personatges misteriosos.



 Per a mi té un aire a les pintures de Max Ernst, qui també introduïa pardals i animals en les seues pintures. Tot i això Leonora Carrington té un món ben particular i, encara que va tenir contacte amb els surrealistes, anava ben per lliure, a mig camí entre l’esoterisme, l’alquímia i el subconscient. Conten que Ernst li prenia pintures a mig fer quan necessitava teles per fer noves obres. Va mantenir una forta relació d’amistat amb la pintora gironina Remedios Varo. 

deixe uns vídeos d'un documental sobre la Leonora Carrington (el so és un poc dolent)










i us deixe una entrevista en la que surt Leonora Carrington ja major, en anglès...


LEONORA CARRINGTON by Pamela Robertson-Pearce from Neil Astley on Vimeo.

2 comentarios:

  1. No coneixia la historia ni l'artista, molt interessant! Estava mirant les imatges i em venia al cap la Remedios Varo, una de les meves artistes favorites -suposo que es vàrem conèixer a Mèxic? Salut!

    ResponderEliminar
  2. Jo tampoc la coneixia... me la vaig trobar de casualitat... És molt interessant la seua vida... i les seues pintures són tot un món... I imagine que a Remedios Varo la va conéixer ja vivint a Mèxic... Un dia li faré un post a la Remedios... i ho aclarim.. Una abraçada i gràcies pel comentari.

    ResponderEliminar